Jak vybrat hokejku

jak vybrat hokejku

Hokejka patří k nejzákladnějšímu vybavení každého hokejisty. Proto je potřeba věnovat jejímu výběru náležitou pozornost. Musí hráči dokonale padnout, být dostatečně kvalitní a samozřejmě něco vydržet. Podle jakých kritérií se tedy rozhodovat?

 

Velikost hokejky

Jedním ze základních parametrů při výběru hokejky je její velikost. Ta se odvíjí od věku a výšky hráče. Hráčské hokejky dělíme do čtyř kategorií. Youth - dětské hokejky, Juniorské hokejky, Intermediate hokejky a Seniorské hokejky. Každá kategorie hokejek má jinou délku i šířku hole. Jak dlouhá by měla být hokejka? Pokud stojíte na bruslích, měla by sahat po bradu, pakliže je hráč bez bruslí, měla by mu hokejka dosahovat pod nos.

Délka hokejky se dá do jisté míry upravovat – není problém zkrátit ji zaříznutím. A pokud je vyrobená z kompozitu, můžete ji prodloužit pomocí nástavce. Myslete ale na to, že změnou délky se změní i tvrdost hokejky, což je parametr, kterým se ještě budeme zabývat.

 

Zahnutí a záhyb čepele

Zahnutí čepele volíte především podle toho, na kterou stranu hrajete – tedy zda jste levák či pravák. Praváci většinou hrají s čepelí zahnutou doleva, leváci doprava. Není to však nutným pravidlem.

Záhyb čepele je označován písmenem a číslem, nebo jménem některého z profesionálních hráčů ( P29, P88, Ovečkin, Jágr, MCDavid...). Záhyb čepele ve špičce usnadňuje střelbu zápěstím, naopak zakřivení u patky je výborné pro střely golfem. Pokud jste začátečník, je vhodné zvolit některý nejpoužívanějších záhybů jako např. P29 .

Vertikální záhyb ve špičce usnadňuje zvedání puku, ale znesnadňuje backhand. Pro ten je vhodnější jen mírné zahnutí, při němž hokejku směrem nahoru téměř nevytočíte.

Z čeho jsou hokejky vyrobeny

Co se týče materiálu, můžete zpravidla vybírat mezi hokejkami dřevěnými a kompozitovými.

Dřevěné hokejky jsou stará dobrá klasika. Nutno ale říct, že profesionální hráči s nimi prakticky nehrají. Přesto mají i tyto hokejky něco do sebe. Jsou odolnější vůči sekání a jejich cena je výrazně nižší – proto je volí hlavně rekreační hokejisté. Nevýhodou těchto holí je vyšší hmotnost a nižší životnost – nasávají totiž vlhkost a postupně tak přichází o své vlastnosti. Při střelbě se pak po čase mohou i lámat.

Kompozitové hokejky jsou nejčastěji ze sklolaminátu doplněného například o karbonová vlákna, kevlar nebo grafit. Jsou lehčí a odolávají chladnu i vlhku, takže vydrží déle. Zároveň poskytují lepší cit při práci s pukem a jsou často o dost dražší.

Jak zvolit tvrdost hokejky

Tvrdost hokejky se značí číslem (čím vyšší, tím je hůl tvrdší) a bývá vyznačena na shaftu hole. Při výběru v tomto případě záleží hlavně na osobních preferencích. Pro děti je každopádně lepší vybírat hůl měkčí. U dospělých záleží na síle i stylu hry. Tvrdší hole volí zejména vysocí hráči s větší silou. Techničtější hokejisté mohou sáhnout po měkčích holích, které dobře pruží a prohýbají se při střele.

 

Jak vybrat hokejku pro dítě

Pokud váš potomek začíná s hokejem, určitě mu pořiďte vhodné vybavení. Hůl by měla být určená přímo dětem – to znamená, že bude celkově kratší (a to včetně čepele), bude měkčí a výrazně lehčí. Co se týče materiálu, dejte klidně na začátku přednost dřevu – dítě se s takovou holí lépe naučí ovládat puk. Výhodou je i nižší cena – když dítě hokej přestane bavit, nemusíte litovat vysokých výdajů.

 

 Věříme, že vám náš návod pomohl k rozhodnutí, jakou hokejku vybrat. Pokud si stále nejste jistí, můžete nás kontaktovat a společně vybereme vhodnou hůl pro vás, nebo vaše dítě. Nezapomeňte, že je nutné hokejku pravidelně omotávat. Při nákupu byste tedy neměli zapomenout na pásku na hokejku.

Zpět do obchodu