Hokejové ribano a jak ho vybrat

Výběr hokejového ribana není v porovnání s hokejovou výstrojí příliš složitý. Pro určení správné velikosti stačí znát výšku hráče, kterou porovnáte s uvedenou velikostí ribana daného výrobce. U některých výrobců se můžete setkat s doplňujícími parametry jako jsou šířka pasu a hrudníku. Složitější však může být volba materiálu a střihu. Jaké jsou možnosti?

hokejové ribano

 

 

Bavlněné hokejové ribano

 

Mezi nejpoužívanější materiály pro hokejová ribana jednoznačně patří bavlna. Bavlněné hokejové ribano dokáže udržet tělo v teple po dlouhou dobu. Střih dodává tělu potřebnou pružnost v namáhaných oblastech, a tak se cítíte doslova jako v bavlnce. Mírnou nevýhodou je, že bavlněné ribano nasává pot a drží ho uvnitř látky. Propocené ribano těžkne a při delších pauzách chladne. Pokud vás čeká více tréninků, či zápasů v řadě, je vhodné využít ribano s jiným složením materiálů. Nespornou výhodou bavlněného ribana je jeho nízká pořizovací cena. Ta je často 2-3x levnější oproti polyesterovým ribanům.

 

Polyesterové hokejové ribano

Druhou kategorií jsou funkční ribana z polyesteru. Kombinace polyesteru a dalších funkčních materiálů (nejčastěji spandexu) udržují stálou teplotu a během výkonu odvádějí pot od těla. Polyesterová ribana jsou prakticky vaší druhou kůží. Materiál drží na těle a netvoří žádný volný prostor. Máte-li v úmyslu v ribanu trávit více času, např. mezi zápasy, polyesterové ribano bude správnou volbou.

 

Termoprádlo a funkční prádlo

Velmi často se můžeme setkat s prádlem označeným jako termo, nebo funkční prádlo. Sice se nejedná o textil určený na hokej, ale mezi hokejisty má své místo. Funkční prádlo je vyrobeno z kombinace lehkých materiálů, které odvádí pot od těla a propouští ho ven, směrem k výstroji, kde dochází k odpaření. Nevýhodou je, že materiály nejsou určeny pro „drsnější“ zacházení a tak dochází k rychlejšímu opotřebení.

Střih hokejové ribana

Preference střihu hokejového ribana je u každého hráče individuální. V zásadě si můžete vybrat mezi jednodílným, tedy variantou overalu se zipem, který je volnější, nebo dvoudílnou variantou, která je více přilnavá.

 

Hokejové ribano jednodílné

 

Jednodílné hokejové ribano je klasikou, kterou v mládí vyzkoušel snad každý hokejista. Toto „hokejové pyžamo“ je velmi pohodlné (nestahuje vás žádná guma v pase), poskytuje dostatek prostoru a jeho obléknutí je bleskové. Velkou oblibu má zejména u dětí, protože se nepřetahuje přes hlavu. Hlavním výrobním materiálem je bavlna.

 

Hokejové ribano dvoudílné

Dvoudílné hokejové ribano je více přilnavé k tělu. Horní díl se přetahuje přes hlavu, spodní část je upevněna pomocí gumy v pase. Dvoudílná ribana se dále rozdělují dle výrobních materiálů, tedy bavlněná, nebo funkční z materiálů jako jsou: polyester, polyamid, spandex a dalších.

 

Praní ribana

Ribano je vhodné pravidelně prát. S tím je spojená i následující rada. Ribano perte vždy samostatně, nebo spolu s dalšími částmi hokejové výstroje.

 

Zpět do obchodu