Jak omotat hokejku

Mnoho hokejistů je pověrčivých, a tak způsob, jakým si omotávají svoji hokejku, je precizní a nikdy neměnný. Rituál, kterým omotání hokejky je, pomáhá k „nalazení“ hokejisty před tréninkem či zápasem. Následující rady jistě využije jak začátečník, který s hokejem začíná, tak i zkušený hráč k opakování znalostí.

pásky na hokejku

 

Výběr pásky na hokejku

 Ne všechny pásky na hokejku jsou stejné. Chcete pásku, která je pevná, rovnoměrně se odvíjí z role a která bude maximálně chránit hokejku.  V prvním kroku je tedy vhodné začít výběrem pásky. Pásky na hokejku můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorii. Pásky rukojeť (Grip tape) a pásky na čepel hokejky. Pásku na čepel hokejky je možné využít i na tvorbu špuntu, ale páskou na rukojeť nemůžete obalit hokejovou čepel. Proč tomu tak je?

 

Páska na rukojeť

Páska na rukojeť hokejky se používá k vytvoření úchopu pro horní ruku hráče na hokejce. Jak je známo, horní ruka ovládá hokejku a tvoří pohyb s pukem. Délka omotávky na horním konci hokejky by měla být alespoň přes půlku délky rukavice pro získání stabilního úchopu. Samotný špunt zabraňuje vyklouznutí hokejky z rukavice. Je to tedy jakási zarážka pro rukavici. Špunt pro hráče by neměl být příliš veliký, aby nepřekážel v rukavici. Brankáři naopak tvoří velký špunt, často bez koncového úchopu.

Jak Vytvořit špunt na hokejce?

Začněte tím, že několikrát objedete páskou úplný konec hokejky, abyste vytvořili několik vrstev pásek. Čím více vrstev namotáte, tím silnější bude tato koncovka. Dále pokračujte ve spirále dolů po rukojeti hokejky. Každou předchozí vrstvu překryjte novou v šířce asi jedné čtvrtiny. Jakmile se dostanete do oblasti, která přibližně odpovídá polovině délky rukavice, ukončete jedním rovnoměrným otočením.

 

Páska na čepel hokejky

 Existuje mnoho způsobů, jak omotat čepel hokejky a každý hráč by jistě uvedl jako nejlepší tu svoji. Stejný počet rozdílných odpovědí byste dostali i v případě, že se zeptáte, jaká barva pásky na hokejku je ta pravá. Ať už zvolíte černou, bílou, nebo barevnou pásku na hokejku, důležité bude, jak s ní hokejku omotáte.

Jak omotat hokejovou čepel?

Omotání čepele hokejky začíná u patky čepele, kdy rovnoměrně postupujete omotáváním s překryvem okolo jedné čtvrtiny až ke špičce. Páskou můžete přelepit i špičku a následně zastřihnout přebytečné kusy, a nebo ukončit namotání již před špičkou. Pokud budete omotávat tímto směrem, bude páska ležet naplocho na spodní části čepele a bude hladká na ledu. Na závěr uhlaďte pásku, abyste ji zajistili dokonalé přilnutí.

 

Páska na holeně

 Páska na holeně je vyrobena z polyetylenu a používá se k uchycení chrániče holení k noze hráče. Tato páska je citlivá na tlak, je samolepící, voděodolná a značně elastická. Pásky na holeně se vyrábí v mnoha barvách a šířích, často s brandem výrobců hokejové výstroje.

 

Zpět do obchodu