Jak vyměnit inline kolečka

jak měnit inline kolečka

 Každá inline kolečka mají omezenou životnost, která je závislá od četnosti použití a opotřebení od povrchu, na kterém jezdíte. Pokud i vaše kolečka dozrála do stavu, kdy si zaslouží výměnu, jistě oceníte několik rad z našeho článku.

 

 Výměna inline koleček 

Výměna inline koleček není nikterak složitá a snadno to zvládnete svépomocí. Prvním krokem bude demontáž starých koleček. Pro práci si připravte tvrdý pracovní povrch, hadřík, nebo papírové utěrky a klíč k povolení šroubů. Pokud nemáte speciální klíč, postačí i imbus ve správné velikosti.

Pomocí klíče povolte všechny šroubky a vyjměte kolečka z podvozku. Pokud jsou kolečka opotřebená pouze z jedné strany a nemají na sobě praskliny, můžete prodloužit jejich životnost tak, že je otočíte o 180 stupňů a prohodíte jejich pořadí. Tím se dostanou méně opotřebená kolečka na místo více namáhaných.

Ve standardním čtyřkolovém uspořádání se stejně velkými koly zaměňte kola na první a třetí pozici a kola na druhé a čtvrté pozici. Pokud máte kolečka s různou velikostí, měníte vždy stejné pozice s druhou bruslí. Prohození koleček přidá nějaký čas vašim kolečkům, ale pokud na nich najdete praskliny, raději je vyměňte za nové. Prasklina v kolečku se může za jízdy zvětšit nebo kolečko rozlomit a způsobit vám nepříjemný pád.

  

Jak často je vhodné kolečka měnit

Inline kolečka je vhodné měnit, když zaznamenáte známky nerovnoměrného opotřebení. Nerovnoměrné opotřebení poznáte tak, že se povrch kolečka zmenšuje pouze na jedné straně, tvoři tedy takovou siluetu základny kužele. Druhým signálem pro výměnu koleček jsou praskliny a důlky na povrchu koleček.

 

Kontrola ložisek a osiček

Při kontrole koleček je vhodné zkontrolovat i stav ložisek. Ložiska se často zanášejí, což má za následek horší skluznost. Pokud jezdíte na bruslích pravidelně, měli byste je čistit alespoň jednou za tři měsíce. Při zpětné montáži koleček dejte pozor, abyste je neutáhli příliš. Přetažením závitů může dojít k poškození osy kolečka.

 

 Jak vidíte, výměna inline koleček není nic složitého. V příštím článku se podíváme na to, jak se čistí ložiska a osičky na inline bruslích.

 

 

Zpět do obchodu