Jak vybrat kolečkové brusle

Sníh roztál a začíná sezóna letních sportů. Mezi ty nejoblíbenější patří bez pochyby inline bruslení. Inline brusle, nebo též kolečkové brusle spatřily světlo světa v roce 1760, kdy Belgičan John Joseph Merlin vytvořil první model s čtyřmi kolečky (dvě vepředu a dvě vzadu). Tento model byl stabilní, avšak zatáčení bylo velmi náročné. Trvalo však ještě spoustu let, než se tento kolečkové brusle získali aktuální podobu a oblibu široké veřejnosti. Od roku 1863 již známe „klasické“ kolečkové brusle (tzv. Rocking), tedy s kolečky umístěnými za sebou. Od té doby se výrobci začali specializovat na výrobu inline bruslí dle sportovního zaměření. Jaké kolečkové brusle můžeme dnes na pultech prodejen najít?

 

 

jak vybrat kolečkové brusle

Rozdělení inline bruslí

Kolečkové brusle dělíme v první řadě dle povrchu/místa, na kterém budou jezdit.

 

Vybíráme inline brusle

Pokud jsme si jistí, k jakému účelu budeme brusle používat, můžeme přejít k výběru velikosti a tvaru brusle. Skelet inline brusle je vyroben z materiálů, který se částečně podvolí tvaru vaší nohy. Tento proces probíhá postupně a k tzv. „vyšlápnutí“ dochází až po několika dnech ježdění. Zpravidla se skelet brusle mírně roztáhne, a proto není vhodné při nákupu zvolit velikost, která vám již při prvním nasazení bude větší. Doporučujeme tedy velikost, která vám bude těsně, či akorát.

 

Výběr velikosti koleček

Dalším krokem je výběr velikosti koleček. Sériově vyráběné brusle mají předem dané velikosti koleček, ve kterých jsou dodávány na pulty obchodů. Velikost koleček a délka rámu pro jejich uchycení, mají přímý vliv na rychlost bruslení. Zde platí přímá úměra, tedy čím větší kolečka, tím rychleji dokážete na inlinech bruslit. Pokud na bruslích začínáte, určitě začněte u menších koleček. Naučte se přenášet váhu, zastavit, či přešlapovat do zatáčky. Pokud máte tento krok zvládnutý, můžete přejít na vyšší kolečka. Začátečník bez zkušeností a na velkých kolečkách je nebezpečný nejen pro sebe, ale také pro okolí.

 

Ložiska do Inline bruslí

Ložisko je srdcem brusle. Kvalitní ložiska zajišťují plynulý pohyb koleček a udržují je v chodu s menším třením, což pro vás znamenají menší námahuKvalitu ložisek označuje stupnice ABEC (občas též SKF, ILQ či SG). Obecně se uvádí, že čím větší ABEC číslo ložiska mají, tím přesnější/čistější byla jejich výroba. Na vyšším čísle se tedy sklouznete snadněji.

 

Nezapomeňte na ochranné prvky

 

Bezpečnost bruslaře a jeho okolí by měla být vždy na prvním místě. Inline bruslení je krásný sport při kterém však může dojít ke zranění. Proto je důležité využívat ochranné prvky. Jaké to jsou. Nejdůležitější ochranný prvek je jistě helma. Ať už si pořídíte helmu pro inline bruslení, nebo využijete tu cyklistickou, uděláte správný krok. Úrazy hlavy jsou jedním z nejčastějších úrazů na inline bruslích. Jako další inline chrániče ochrana se doporučují chrániče na kolena, chrániče loktů a ochrana zápěstí.

 

Nevíte si rady s výběrem inline bruslí? Potřebujete doporučit vhodnou velikost koleček, či vyměnit stará ložiska? Obraťte se na nás, rádi vám poradíme.

 

Autor: Jiří Tobiáš | Foto: Unsplash.com

 

 

Zpět do obchodu