Jak vybrat hokejové kalhoty

jak vybrat hokejové kalhoty

Každý hokejista potřebuje správné vybavení a k tomu kromě bruslí, hokejky nebo chráničů patří i hokejové kalhoty. Ochraňují totiž před prudkými nárazy a zraněním často namáhaná místa – například stehna, ale třeba taky ledviny nebo páteř. Kalhoty musí samozřejmě perfektně sedět, aby plnily svůj účel a zároveň byly pohodlné.

Vhodný materiál zaručí komfort i bezpečí

Jak už bylo řečeno výše, je účelem hokejových kalhot mimo jiné i ochrana před zraněním. Proto jsou jejich součástí i chrániče stehen, boků, kostrče, spodní části páteře a ledvin. Najdete je v podšívce, která bývá složena z několika odolných materiálů. Vrchní vrstva kalhot se vyrábí nejčastěji z nylonu nebo z polyesteru. tento materiál musí vydržet kombinaci vlhkosti a silného odírání.

Zapínání je obvykle řešené páskem s přezkou, díky kterému si kalhoty můžete dobře utáhnout. V pase můžete pro pevnější utažení použít ještě šněrovací tkaničku. U některých modelů jsou v bocích přidané ocelové knoflíky, na které je možné přichytit hokejové šle.

 

Kvalita materiálu a celkové řešení hokejových kalhot se často liší podle výkonnostní úrovně. Profesionální hokejové kalhoty jsou samozřejmě vyrobené z nejkvalitnějších materiálů, které jsou lehké a zároveň odolné. Dokonale se přizpůsobí postavě hráče a rozhodně jej nijak neomezují v pohybu. Chrániče i výstelky jsou anatomicky tvarované. Kalhoty dobře odvádí pot a rychle schnou. Samozřejmě jsou nejdražší. Nižší řady (poloprofesionální) už nemívá tolik „vychytávek“, přesto poskytují dobrou ochranu i pohodlí. Hokejové kalhoty pro amatéry jsou přirozeně nejlevnější. Nebývají tolik vyztužené, protože nepočítají s tak tvrdou a nebezpečnou hrou. Pro rekreační hokej jsou obvykle zcela dostačující.

  • Profesionální - vhodné pro každodenní hraní
  • Poloprofesionální - vhodné pro hraní pravidelně 3-5x týdně
  • Amatérské - vhodné pro nepravidelné hraní 1-2x týdně

Jak na délku hokejových kalhot

Kromě správné velikosti je u hokejových kalhot potřeba dbát i na jejich délku. Měly by se totiž doplňovat s chrániči holení. Spodní lem nohavic by tyto chrániče rozhodně neměl příliš překrývat. V opačném případě by hráče mohl omezovat v pohybu. Oba kusy hokejové výstroje – tedy jak holenní chrániče, tak kalhoty – by měly plynule navazovat jeden na druhý. Nesmí mezi nimi vzniknout ani mezera, která by odhalovala stehna. Při zkoušení samozřejmě myslete na správný hokejový postoj.

Většina výrobců má k dispozici velikostní tabulky, podle kterých si vhodnou délku kalhot snadno vypočítáte. Není ovšem nad to, vyzkoušet si je nejprve osobně, třeba u nás na prodejně v Olomouci. Jen tak budete vědět, že se v nich cítíte skutečně dobře.

Hokejové kalhoty pro děti

I děti potřebují to nejlepší patřičné vybavení. Je dobré si uvědomit, že dětský hokej není zdaleka tak drsný a agresivní, protože děti zkrátka ještě nemají patřičnou sílu. Proto dětské kalhoty nepotřebují tak vyšperkované bezpečnostní prvky. Důležité je v tomto případě hlavně pohodlí. Musí pěkně sedět a neomezovat v pohybu. Chceme přece, aby naše ratolesti získaly ke sportu kladný vztah – nesmí to být tedy otrava, ale příjemná zábava, ke které proto patří i neomezující oblečení. Při výběru dětských kalhot nezapomeňte zkontrolovat délku kalhot. Nákup větších kalhot, do kterých dítě "doroste", může být pro jeho hru omezující.

 

 

Zpět do obchodu