Jak vybrat hokejovou helmu

jak vybrat hokejovou helmu

Žádný hráč ledního hokeje by neměl zapomínat na vlastní bezpečnost. Proto je jednou ze základních součástí hokejové výstroje také kvalitní helma. Její výběr se rozhodně nevyplatí podceňovat. Na co konkrétně se zaměřit?

Certifikace hokejové helmy

Abyste si byli jistí, že je přilba skutečně bezpečná, měla by mít atestaci od hokejové federace IIHF. Ta vyžaduje následující:

  • musí být opatřená vnitřní výstelkou
  • musí umožňovat úpravu velikosti stažením nebo roztažením
  • musí disponovat závity pro přimontování mřížky nebo plexiskla
  • musí mít řemínkem pod bradu

Pokud hokejová přilba některou z těchto částí postrádá, raději sáhněte po jiné.

 

Hokejové helmy ovšem mohou mít i další certifikáty. Jedná se například o certifikát HECC (The Hockey Equipment Certification Council). Takto označená přilba prošla testováním americké neziskové organizace, která se stará právě o certifikaci hokejové výstroje. Přilba musí mimo jiné vydržet náraz až 300 km/h a měla by sloužit 6,5 roku od data výroby. V USA musíte mít právě takto certifikovanou přilbu, abyste vůbec mohli hrát.

Bezpečná hokejová helma

Bezpečnost hokejových přileb testuje také kanadská CSA Group (Canadian Standards Association). I ona vydává patřičné certifikáty, kterými jsou otestované produkty označené. V tomto případě musí helma vydržet náraz 275 km/h. Životnost helmy však není určená a je na zvážení každého hráče, jak dlouho ji bude používat, než ji vymění za novou.

Jak vybrat velikost helmy

Hokejová helma musí především dobře sedět – jen tak bude splňovat svůj účel a zároveň bude pohodlná. Než se pustíte do nákupu, zjistěte si proto nejprve svoji velikost. K tomu stačí jednoduše si změřit obvod hlavy krejčovským metrem, a to v nejširší části kolem spánků. Výsledek porovnejte s velikostní tabulkou výrobce. Pokud je váš rozměr na pomezí dvou velikostí, raději sáhněte po přilbě větší.

Pokud máte možnost, určitě helmu vyzkoušejte, abyste věděli, jak se v ní budete cítit. Nesmí nikde tlačit, ale neměla by ani plandat. Helmy se kromě velikosti liší také tvarem, takže si raději vyzkoušejte více typů – jen tak zjistíte, která vám nejlépe vyhovuje.

Bezpečnostní prvky v helmě

Jak už bylo řečeno výše, každá hokejová helma by měla mít možnost přimontování ochranné mřížky nebo plexiskla. Ty ještě více zvýší ochranu vašeho obličeje během hry. V ženském hokeji a pro hráče do 18 let je navíc helma s mřížkou povinná. Pro dospělé mužské hráče je potřeba alespoň plexisklo chránící oči. Tyto doplňky můžete dokupovat zvlášť, případně si můžete pořídit přilbu, která jimi rovnou disponuje.

Barevné hokejové helmy

Výrobci hokejové výstroje nabízejí několik základních barev hokejových helem, které se shodují s barvami většiny hokejových klubů. Pokud jste součástí hokejového týmu, je vhodné při nákupu helmy barvy klubu zohlednit. 

 

Cena versus kvalita

Na hokejovém vybavení se obvykle nevyplatí šetřit a na ochranných prvcích už vůbec ne. Pozor ale – vyšší cena nemusí jít ruku v ruce s vyšší kvalitou. Dražší modely jsou však často lépe uzpůsobené pohodlí hráče – mohou mít navíc systém odvětrávání, lepší výstelku, lepší schopnost přizpůsobit se tvaru hlavy nebo nižší hmotnost.

 

Brankářská maska

Brankářská maska představuje speciální typ výstroje, bez kterého se neobejde žádný gólman. Opět by měla dobře sedět a poskytovat i potřebné pohodlí. Rozhodně se nesmí při prudkém pohybu nijak hýbat. Brada brankáře musí dobře sedět v bradičce masky. Velikost se opět určuje podle obvodu hlavy. Pro dospělé hráče jsou standardně unifikované velikosti. Menší masky pro dorostence se mohou velikostně lišit. Dospělý brankář by si každopádně neměl pořizovat dětskou masku, ani pokud má menší obvod hlavy. Dětská maska by pro něj mohla být příliš krátká. Řešením je zvolit jiný typ, který bude lépe vyhovovat. I tady platí, že je nejlepší masku osobně vyzkoušet.

 

Zpět do obchodu