Jak vybrat inline kolečka

 

jak vybrat inline kolečka

Pokud jste nadšenými inline bruslaři, jistě víte, že o brusle musíte náležitě pečovat. K tomu patří i pravidelná údržba koleček, která je potřeba čas od času zcela vyměnit. Dostávají totiž opravdu zabrat, a jakmile jsou příliš opotřebovaná, stává se jízda na bruslích nejen méně příjemnou, ale hlavně nebezpečnou. A jak tedy vybrat kolečka nová? Je to snadné, stačí se držet pár základních pravidel.

Zvažte své schopnosti i styl jízdy

Základními vlastnostmi inline koleček jsou jejich velikost a tvrdost. Ty potom určují, jak bude jízda na bruslích rychlá, jakou stabilitu budou poskytovat a jak dobře přilnou k danému povrchu. Proto je jedním z nejdůležitějších kritérií výběru úroveň bruslaře. Začátečníci by měli volit kolečka spíše menší a měkčí, protože takové brusle budou pomalejší i ovladatelnější. Pokročilí bruslaři pak mohou sáhnout po větších i tvrdších kolečkách, s nimiž mohou dosáhnout vysoké rychlosti. V úvahu je však potřeba vzít i to, jaký typ bruslí máte a kde nejčastěji jezdíte.

Velikost koleček podle typu bruslí

Fitness brusle

Asi nejčastěji používanými inline bruslemi jsou takzvané fitness. Používají se pro běžné rekreační jezdění, nejčastěji na cyklostezkách nebo inline stezkách. Kolečka těchto bruslí mají velikost od 70 do 90 mm. Jestliže s bruslením teprve začínáte, držte se spíše spodní hranice.

Aggressive brusle

Aggressive brusle se využívají ve skate parcích a jejich kolečka jsou proto o poznání menší než u ostatních bruslí. Pohybují se zhruba od 56 do 59 mm a brusle jsou tím pádem snadno ovladatelné při předvádění nejrůznějších skoků a triků.

 

Inline hokejové brusle

Brusle pro hokejisty musí disponovat kolečky, která zvládnou jak rychlou jízdu, tak snadné ovládání při prudkých zatáčkách či otáčkách. Taková kolečka by měla mít mezi 72 a 80 mm.

Rychlobruslařské brusle

Největší kolečka si mohou dopřát jen skuteční profíci, kteří zvládnou jízdu i v opravdu vysoké rychlosti. Kolečka závodních bruslí se pohybují v rozmezí 90 až 110 mm.

Jak zvolit tvrdost koleček

Tvrdost koleček určuje především jejich přilnavost k povrchu, která je u měkčích koleček vyšší. Tvrdší kolečka jsou rychlejší, ale hůře se ovládají. Na druhou stranu jsou odolnější a mají obvykle delší životnost. Svoji roli hrají tedy opět především zkušenosti jezdce. Do hry však vstupuje taky jeho hmotnost a typ povrchu, na němž bude jezdit. Tvrdost se značí číslem (čím menší, tím měkčí) a písmenem A.

Měkčí kolečka označená zhruba od 72A do 78A jsou vhodnější pro vnitřní, hladké povrchy. Zároveň se jimi osazují brusle pro děti, protože tato kolečka se hodí zejména pro lehčí jezdce.

Kolečka s označením 80A a 82A jsou běžně používaná na venkovní povrchy. Jsou vhodné pro jezdce s váhou do 80 kilogramů a běžně je najdete především na dámských bruslích.

Kolečka s tvrdostí 84A a vyšší lze využít pro těžší bruslaře i na venkovních, nerovných površích. Vyšší tvrdost by samozřejmě měli volit pouze zkušení jezdci.

Materiál koleček

Kolečka pro inline brusle se nejčastěji vyrábí z polyuretanu kombinovaného s dalšími materiály – a především ty potom určují výslednou kvalitu.

Levnější verze mají kolečka z PVC, jejich kvalita je ovšem stejně nízká jako cena.

Dražší verze naopak využívají takzvanou duální směs, kdy je vnitřek koleček měkčí a vnějšek naopak tvrdší. To zajišťuje jejich lepší přilnavost, ale zároveň i odolnost.

Pokud jste opravdu nadšenými bruslaři, kteří vyrážejí na dlouhé vyjížďky, můžete zvolit speciální kolečka určená i pro mokrý povrch, takže vás nezaskočí ani nenadálý déšť. Budete ovšem muset počítat s vyšší cenou.

 

Zpět do obchodu